Mladý kokosový orech
V úvode vám vysvetlíme hlavný vizuálny rozdiel medzi mladým kokosovým orechom a väčšine z vás dobre známym klasickým hnedým kokosovým orechom s tvrdou škrupinou, typicky „chlpatý", s trochou kokosovej vody vo vnútri a tvrdou bielou kokosovou dužinou - veľa ľudí ho skúša otvárať šrobovákmi, vŕtačkami atď. :)
Hlavný rozdiel v týchto dvoch kokosoch je, že hnedý chlpatý kokos je "starý/dospelý" a "zelený" je mladý. Okrem zeleného, môžu byť mladé kokosy sfarbené aj do oranžova, žlta alebo do hneda.
Rozdiely sú medzi nimi, ale ďaleko obsiahlejšie - hlavne z pohľadu nutričných hodnôt a rozdiely vo forme využitia jednotlivých kokosov a ich obsahu.
V krátkosti si predstavíme, čo to kokosový orech vlastne je:
Kokosový orech (lat.: Cocos Nucifera) je plodom kokosovej palmy. Traduje sa, že kokosový orech patrí medzi najstaršie plody (semená), ktoré prežívajú na našej planéte už milióny rokov. Prvý ľudia, ktorí priniesli kokosový orech do Európy boli moreplavci a objavitelia z portugalskej výpravy Vasco de Gamu v 16. storočí po tom ako sa vylodili v Indii. Predtým však prišiel do styku s kokosmi napr. už aj Marco Polo. Ľudia okolo Vasco de Gamu dali vlastne tomuto plodu aj pomenovanie „kokos“ (špan.: COCO, čo vlastne v španielčine znamená doslova „opičia tvár/monkey face“. 3 dierky na vrchu kokosového orecha im ju totiž pripomínali.
Z genetického hľadiska možno rozdeliť kokosové orechy na tzv. dve populačné vetvy:
1. Pacifické
2. Indicko-oceánske
Kokosový orech vďaka svojej pevnej štruktúre a hrubej kôre s prehľadom prežije aj niekoľko mesačnú plavbu po mori. Aj týmto spôsobom sa roky rozširoval po svete. Interkontinentálnemu rozšíreniu však dopomohli najmä moreplavci, ktorí ho takto „priviezli“ do Afriky alebo Južnej Ameriky.
Najstaršou nájdenou fosíliou kokosového orecha ako ho poznáme dnes pochádza z obdobia Eocén z doby pred 34-56 miliónmi rokov. Tieto fosílie boli nájdené v Austrálii a Indii.
Viac o genetike kokosových orechov si povieme v špeciálnom článku na našom webe alebo blogu, ktorý pripravujeme.
Zaujímavosťou je, že kokos sa nezaraďuje z botanického hľadiska medzi orechy, ale medzi ovocie, konkrétne „kôstkovce“. Kokosu prináleží aj označenie - najväčšie semeno na svete. Kokosy ako také sú veľmi dôležitým artiklom pre populáciu tropických oblastí. Niekoľko miliónov ľudí je existenčne priamo závislých na ich pestovaní a predaji.
Indické kokosové ministerstvo (sekcia Indického ministerstva poľnohospodárstva, pozn.aut.) spomína až stovky rôznych využití kokosových orechov alebo produktov z nich. Pre určité oblasti sú zdrojom ako potravy, tak aj stavby obydlia a množstvo ľudí kokosy označuje ako „tropický drahokam“.
Takže, krátky úvod o kokosoch je za nami a môžeme sa naplno vrhnúť na priblíženie mladého kokosového orecha.
Mladým kokosovým orechom môžeme označiť taký kokos, ktorý je v určitej fáze dozretia (cca 5-7 mesačný). V tomto období je kokos výraznej zelenej farby (alebo môže mať aj sfarbenia do žlta, oranžova alebo do hneda), má veľmi hrubú kôru, ktorá dokonale chráni škrupinu a obsah v nej – konkrétne kokosovú vodu a kokosovú dužinu.
Nutričná hodnota obsiahnutá v kokosovej dužine a kokosovej vode mladého kokosu je dosť odlišná od nutričnej hodnoty starého/dospelého kokosového orecha.
Kokosová voda a dužina v mladom kokosáku neobsahuje prakticky žiadny tuk. Kokosová dužina má konzistenciu ako želé, dá sa ľahko zoškrabať a fantasticky chutí. My si z nej robíme napr. kokosové pyré, ktoré je skvelou náhradou a doplnkom dezertov alebo jednoducho len tak na bežnú konzumáciu (návod ako si spravíte domáce kokosové pyré z mladého kokosu nájdete TU).
Kokosová voda z mladého kokosu patrí medzi najzdravšie prirodzené tekutiny na svete. Má skvelé izotonické účinky a je tým pádom skvelou náhradou bežných izotonických nápojov - čiže je ako vyšitá pre športovcov a ľudí z väčšou fyzickou aktivitou. Neobsahuje takmer žiadny tuk, dokonale vás osvieži, rehydratuje a nehovoriac o skvelej chuti. Okrem toho má účinné antibakteriálne a antivirálne účinky.
Komu by úplne nezašmakovala, tak si ju môže dochutiť nejakým ovocím (NEPOUŽÍVAJTE SIRUPY ALEBO UMELÉ DOCHUCOVADLÁ – LEN ČERSTVÉ OVOCIE ALEBO DUŽINY inak tým zbytočne pokazíte chuť niečím umelým). My si z kokosovej vody robievame rôzne exotické FRESH-e, smoothies alebo rôzne miešané nápoje (viac si o kokosovej vode môžete prečítať TU a recepty na kokosové drinky TU).
Takže, ak sme aj Vám spravili chuť na mladé kokosy, môžete si ich vychutnať pekne doma, v práci, na párty s priateľmi alebo na akomkoľvek firemnom večierku.
Zakúpiť si ich môžete na TOMTO MIESTE, a ak by ste si chceli pozrieť pár fotiek z „kokosových žúrov“, ktoré sme už zrealizovali, tak stačí kliknúť TU.
! Čo sa týka dostupnosti mladých kokosov, tak radi by sme vás upozornili, že nie vždy sú k dispozícii, pretože sa jedná o celkom exkluzívnu komoditu v našich končinách, takže odporúčame sa vždy kontaktovať na našom e-maile: kulau @ kulau.sk alebo telefónnom čísle: +421 908 841 438 !
Nejaké tie rady a tipy ako si doma otvoriť mladý kokos, ako ho servírovať alebo ako z neho namiešať skvelý exotický nápoj nájdete na našom webe a pripravovanom blogu už čoskoro.
Veríme, že vám naše mladé kokosy zachutia a vymeníte nechutné a nezdravé sladené nápoje za skutočnú tekutinu z prírody :) .
Autor: Marek, KULAU
Kontakt
KULAU SlovenskoBosáková 7/38
851 04 Bratislava
Slovenská Republika
+421 908 841 438
kulau@kulau.sk
Novinky zo sveta kokosov
Vieš aký je rozdiel medzi kokosovým mliekom a kokosovou vodou?
—————
“Ako si vybrať kokosák”, alebo veľký článok o kokosových olejoch
—————